Thursday, August 17, 2006

VASTAUS HAASTEISIIN

Kävin Suomessa lomalla ja on aina liian vähän aikaa. Mutta toisaalta, kuten ruotsalaiset sanovat: Borta bra, men hemma bäst.

Joka tapauksessa oli kiva nähdä tuttuja ja ennen kaikkea osaa jälkikasvusta. Tyttäreni pojan synttäreitä vietettiin, vaikka ne ovatkin vasta huomenna. Hän täyttää 24 v. Minusta tuli aika nuorena isoäiti, ja koska olin muuttamassa Italiaan, sanoin, että minua pitää kutsua Nonnaksi italialaisittain, koska mummo tuntui vähän kornilta siinä iässä.

Vastaan nyt Hallattaren, Sarin, Arkitehtiblogin haasteeseen vähän jälkijunassa, mutta onhan minulla aika hyvä alibi.

1. Kirja, joka muutti elämääni:
Tietyssä mielessä sellainen on kyllä Dino Satrianon Tervetuloa Baragianoon. Kun suomalaiset valloittivat Lukanian. Tai oikeastaan alkuperäinen italiankielinen teos, jonka suomensin, koska silloin löysin itsestäni kääntäjän. Mutta toisaalta myös Anja Kaurasen (nyk. Snellman) Sonja O. kävi täällä. Luin sen aikoinaan yhdeltä istumalta. Hieno kirja, johon kiinnostusta lisäsi myös tuttu kirjoittaja.

2. Kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kerran:
Niitä on kyllä hurja määrä, mutta ehkä voiton vie seuraavassa kohdassa mainittu kirja, jota tosin ei tule luettua kerralla kannesta kanteen. Lisäksi sellaisia ovat Gabriel Garcia Marquezin kaikki kirjat. Erityisesti Sadan vuoden yksinäisyys ja Kukapa everstille kirjoittaisi.

3. Kirja, jonka tahtoisin mukaani autiolle saarelle:
Varmaan se olisi Mirjam Polkusen, Satu Marttilan ja Juha Virkkusen toimittama: Tämän runon haluaisin kuulla. (Tammi 1990. 13. painos)

4. Kirja, joka teki minusta hupakon:
Ei siihen kyllä ole tarvittu mitään kirjaa, jota voisin tilanteesta syyttää. Olen hupakko luonnostani, kun sille päälle satun.

5. Kirja, joka sai minut puhkeamaan kyyneliin.
Täytyy tunnustaa, että se oli Louisa M. Alcottin Pikku naisia, ja sillä on edelleenkin sellainen vaikutus minuun. Tosin en ole lukenut sitä aikoihin, mutta nähnyt kirjan pohjalta tehdyn elokuvan kyllä useita kertoja. Toisaalta on myönnettävä, että minut saa kyyneliin aika helposti ja aina vain helpommin, mitä vanhemmaksi tulen.

6. Kirja, jonka toivoisin tulleen kirjoitetuksi:
Oma vielä julkaisematon esikoisteokseni.

7. Kirja, josta toivon, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu:
Velkakirja.

8. Kirja, jota luen paraikaa:
Irshad Manjin kirja Islamin kahdet kasvot (Hätähuuto suvaitsevaisuuden ja muutoksen puolesta.) Tammi 2004. Erittäin ajankohtainen kirja muutenkin, mutta henkilökohtaisesti olen erittäin kiinnostunut eri uskontojen välisistä eroista ja muistakin kulttuurieroista. Lähinnä ajatellen monikulttuurisia avioliittoja, joita tutkin mahdollinen väitöskirja mielessäni.

9. Kirja, jonka olen aikonut lukea:
Helena Sinervon Runoilijan talossa, josta olen kuullut pätkiä radiossa ja jonka toin kerhollemme tuliaiseksi Suomesta. Se on yksi Suomi-seuran lahjakirjoista.
Mutta ei se toki toki ainoa kirja ole lukulistallani.

10. Nyt haastan viisi bloggaajaa:
Nähtyäni, että kaikki blogilistalla olevat tuttuni ovat jo osallistuneet tähän haasteeseen sillä aikaa, kun itse lomailin Suomessa, teenkin uuden haasteen, jossa pyydän julkaisemaan blogeillaan viisi rakkainta runoaan. Itse julkaisen ne seuraavassa blogissani.

Haasteen saavat Hallatar, Keksi, Arkitehtiblog, Euroopan reunalla ja Emmi.

Paperivuorineuvos

No comments: