Thursday, July 20, 2006

RUNOTORSTAI 20.7.2006


Kohtalokas kohtaaminen

Meren ranta.
Rotondan rappuset.
Sydämeeni iski Italian
kuume, hurmaava hulluus.
Ja avuton lihas rinnassani
rupesi rettelöimään. Enää
en saanut rauhaa, kun
se asettui minuun
asumaan.

© Paperivuorineuvos

PS. Rotonda tarkoittaa pyöreää, ja pyöreä tuo kuvassa oleva rakennus oikeasti onkin. La Rotonda valmistui 18.7. 1933 ja oli ensin alkuun seurapiirien suosima kohtaamispaikka. Siitä kerrotaan Fred Bongustonkin kuuluisassa laulussa Una Rotonda Sul Mare. 1980-luvulla ihan oikeasti pyöreä rakennus toimi diskoteekkina, jossa tapahtui runossa kerrottu kohtalokas kohtaaminen juhannuksena 1982.

Rakennus on ollut pitkään suljettuna. Nyt se on uudelleen kunnostettu kulttuurikeskukseksi Senigallian kunnan, Marchen läänin ja EU:n rahoittamana. Juhlalliset avajaiset olivat joitakin päiviä sitten. Tarkoitukseni on kirjoittaa rakennuksen historiasta Italian Mansikkaan jahka ehdin. (http://mansikat.blogspot.com;) (RVC)

PS. 2 Valitettavasti en saanut ladattua toistakin kuvaa, jossa näkyisi rakennuksen pyöreys, mutta tässä näkyvät rappuset.

3 comments:

Hallatar said...

Voi...
Se on niin osuva tua siun runosi!

Miunkin sydän suorastaan "rettelöi,
-eikä anna rauhaa..."
Kenties joskus...=)

Paperivuorineuvos said...

Voi, Hallatar, et ole ollenkaan nimesi mukainen, kylmä ihminen. Kiitos vielä kerran.

Kiitos myös, Sikurille. Kyllä siinä mies oli, nykyinen siippani. Rotonda taas oli se rakennus. Tämä tapahtui ensimmäisellä Italian reissullani, mutta ei me turhia hätiköity. Kolme vuotta vielä kuljettiin kumpikin tätä väliä ja kypsyteltiin ajatusta. Itsekin olin
juuri vaihtanut työpaikkaa, ja sitten kaikki lomat Italiassa.
Mutta oudointa asiassa oli, että kun astuin silloin aikanaan ennen tuota kohtalokasta Rotondaa Anconan lentokentälle, minulla oli
heti sellainen tunne kuin olisin tullut kotiin.

Anonymous said...

Tästä pidän